" Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayangnya yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah s. a. w. akan hal tersebut, jawab Baginda s. a. w., "Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia"-hadis

Nota Dari Istana

- "::.Notaku untuk dikongsi.::"

Wahai ukhti sayang..

walau diri ini tidak mengenalimu , tidak tahu siapa kamu yang sebenarnya.. ada sisipan buatmu. Sedikit nasihat selaku pengantin baru. Pengantin baru adalah bermaksud : sepasang suami isteri yang baru sahaja melayarkan bahtera mereka menuju ke perhentian syurga. Dalam masa pelayaran tersebut pasti ada ombak datang membadai, pasti ada tersalah masuk lorong , pasti ada yang tenggelam entah ke mana..bagaimana untuk kita memastikan bahtera yang terbina dapat "melandingkan" tubuhnya dengan baik di tempat letak kenderaan yang tersedia di Syura Allah yang Maha Esa? Perkahwinan bukanlah sesuatu yang mudah. walaupun hanya lafaz yang menghalalkan segala namun, ada etika yang perlu dipelajari dengan lebih mendalam. Kamu sebagai isteri bukan sekadar isteri untuk suamimu malah, ibu kepada anak-anakmu dan wanita menyeri segala isi dunia.

Wahai ukhti yang ku cintai..

kehidupan seorang isteri begitu sukar dan berat. Begitu mudah untuk seorang isteri itu mengheret suaminya ke neraka. Setiap dosa yang dilakukan oleh sang isteri dan anak-anak, si suami lah yang perlu bertanggungjawab. Setiap helai rambut yang dopertontonkan selain dari suami dan mahramnu adalah satu dosa, Setiap solat wajib yang kamu sengaja tinggalkan adalah satu dosa. Setiap perkataan yang lahir dari bibirmu menyakiti hati suamimu adalah satu dosa..Kasihan lah pada suami mu..

Wahai ukhi yang solehah...

Janganlah hanya menunggu suamimu membimbingmu saat engkau goyah dan lemah. Jangan salahkan suamimu pabila kamu melakukan maksiat. Sama-sama lah kamu dan suamimu masing-masing membimbing antara satu sama lain jalan menuju Redha Allah yang Satu. dan ingatlah wahai ukhti..

Disaat kamu wanita akhir zaman menikahi lelaki akhir zaman perubahan haruslah sama-sama dilakukan, sama-sama membimbing dan sama-sama ke syurga..SeLaMaT PenGanTin Baru.. ^_^

1 comments:

ALif & Balqis said...

Mohon Cik Puan Ratu sambung mengarang...

Post a Comment